Ostropest

Roślina jednoroczna z gatunku astrowatych, pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego, głównie z terenów Indii i Pakistanu. Wyglądem do złudzenia przypominająca oset. Obecnie dziko porastająca obszary Afryki, Europy, Australii, Nowej Zelandii, Ameryki Północnej i Południowej.

Zastosowanie:

Współcześnie w wielu rejonach świata ostropest jest wysoce cenioną rośliną, ze względu na właściwości, jakie wykazuje. Szczególnie chętnie wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym i gastronomicznym.

Co leczy ostropest?

Ostropest ma szereg zalet, ale niewątpliwie największą jest zbawienny wpływ na wątrobę. Działa na nią odtruwająco, oczyszczająco i regenerująco. Ponadto dzięki silnie wykazywanym działaniom leczniczym stosuje się go przy schorzeniach nerek, zbyt wysokim poziomie złego cholesterolu, długotrwałych terapiach antybiotykowych, wrzodach żołądka, nadkwasocie oraz licznych schorzeniach i dolegliwościach całego organizmu.

Oleiste ziarna ostropestu doskonale spełniają swoją rolę w kosmetycznej gałęzi przemysłu.
Produkty pielęgnacyjne z jego zawartością w składzie, stosowane są w celu zapobiegania przedwczesnemu starzeniu skóry, poprawy procesów regeneracyjnych oraz zwiększenia stopnia jej nawilżenia.

Ostropest swoje dobroczynne działanie zawdzięcza zawartości olejków eterycznych, olejom, sterolom, wysokiej zawartości witaminy E, cukrom i aminie.

Jak stosować ostropest?

Wielorakie pozytywne aspekty, jakie gwarantuje ostropest to naturalne korzyści, które kompleksowo poprawiają stan całego organizmu.

Wykorzystanie ostropestu:

  • Napar
  • Nalewka
  • Dodatek do kanapek, sałatek, sosów
  • Tabletki
  • Kapsułki
Informacja o polityce przetwarzania danych osobowych

W celu dostarczania naszych usług wykorzystujemy pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookies, opcjach wypisu oraz Twoich preferencjach kliknij tutaj. Korzystanie z naszego serwisu internetowego traktowane jest jako zgoda na politykę przetwarzania danych osobowych.